Warning: Use of undefined constant ile_uczestnikow - assumed 'ile_uczestnikow' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /kurs-algorytmydietetyczne/functions/rejestracja.php on line 14

Warning: Use of undefined constant nr_akcji - assumed 'nr_akcji' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /kurs-algorytmydietetyczne/index.php on line 11
Najlepsze algorytmy dietetyczne w chorobach cywilizacyjnych i autoimmunologicznych
Certyfikowany Roczny Kurs Multimedialny

Najlepsze algorytmy dietetyczne w chorobach cywilizacyjnych i autoimmunologicznych

Kompleksowe postępowanie dietetyczne z gabinetów najlepszych dietetyków w Polsce. Od charakterystyki pacjenta przez diagnozę i zastosowane leczenie po analizę efektów oraz porównanie metod dietoterapii.

II edycja
20.01.2017 - 17.11.2017

CAŁKOWICIE NOWA FORMUŁA!

  • 5 filmów
  • 10 studiów przypadku
  • analiza wyników badań rzeczywistych pacjentów
  • porównanie 2 różnych planów dietetycznych w każdym schorzeniu
  • lekcja multimedialna

6 czołowych dietetyków w Polsce:

    • mgr Monika Gackowska  
      Dietetyk kliniczny i sportowy, diagnosta laboratoryjny (absolwentka analityki medycznej) oraz dietocoach. Na co dzień udziela indywidualnych konsultacji dietetycznych w Poradni Żywieniowo - Dietetycznej DietoStrefa w Bydgoszczy, pracuje jako asystent na Collegium Medicum w Bydgoszczy (Katedra Biologii Medycznej). W wolnych chwilach biega długie dystanse, eksperymentuje w kuchni i pracuje nad pracą doktorancką.
    • mgr Dominika Gier  
      Dietetyk Medyczny. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Swój przewód doktorski poświęciła badaniom nad rolą diety eliminacyjnej w leczeniu choroby Hashimoto. Wykładowca Akademicki na Wydziale Nauk o Zdrowiu WSZ w Gdańsku na kierunku Dietetyka. Autorka prac oryginalnych i artykułów do czasopism branżowych. Szkoleniowiec i założycielka największego na Pomorzu Centrum Medycyny Żywieniowej i Dietoterapii GRMED. Założycielka Poradni Dietetyki Medycznej w Sopocie, w której na co dzień zajmuje się pacjentami. Pomysłodawczyni i główny organizator Ogólnopolskiego Kongresu Dietetyki i Medycyny Funkcjonalnej. Autorka min. badań dotyczących rodzaju i częstotliwości występowania nadwrażliwości pokarmowych III typu u pacjentek z chorobą Hashimoto. Swoje zainteresowania naukowe skupia wokół chorób autoimmunizacyjnych, znaczenia mikroflory jelitowej w zdrowiu i chorobie, nadwrażliwości pokarmowych, chorób neurodegeneracyjnych i terapii mitochondrialnej. Zwolenniczka dietetyki i medycyny funkcjonalnej. Propagatorka holistycznego podejścia do pacjenta oraz przyczynowego a nie skutkowego leczenia chorób.
    • dr Angelika Kargulewicz  
      Pracownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo dietetyczne oraz realizuje warsztaty kulinarne i wykłady o tematyce żywieniowej dla różnych grup populacyjnych.
    • mgr Emilia Ptak-Kasica  
      Dyplomowany dietetyk z zakresu żywienia klinicznie chorych oraz sportowców. Wraz z Pauliną Ihnatowicz prowadzi gabinet medycyny żywienia Medfood. Z wyróżnieniem skończyła studia na Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy. Ukończyła wiele szkoleń z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej, psychologii, dietcoachingu i w dalszym ciągu rozwija swoje umiejętności, uczestnicząc w licznych konferencjach i kursach. Śledzi na bieżąco nowe badania naukowe oraz literaturę związaną z wykonywanym zawodem.
    • mgr Paulina Ihnatowicz  
      Wykwalifikowany dietetyk kliniczny i sportowy z bogatą wiedzą i dużym doświadczeniem zawodowym. Wraz z Emilią Ptak-Kasica prowadzi gabinet medycyny żywienia Medfood. Dyplom uzyskała na Collegium Medicum na UMK Bydgoszcz, z wyróżnieniem kończąc kierunek Dietetyka. Ponadto ukończyła również studia z zakresu zdrowia publicznego. Z miłości do dietetyki oraz chęci niesienia pomocy swoim pacjentom nieustannie się doszkala. Bierze udział w licznych szkoleniach, kursach, konferencjach, aby ciągle podnosić swoje kwalifikacje oraz być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami z zakresu zdrowia i żywienia.
    • dr Jolanta Nalewaj-Nowak  
      Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, kierunek Nauka o Zdrowiu Wydział Lekarski, Katedra i Klinika Onkologii.Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu kierunku „Żywienie Człowieka” specjalność: dietetyka. Absolwentka Studium Pomocy Psychologicznej w Ośrodku Psychoterapii Psychoanalitycznej Trójmiasto w Sopocie. Od 2006 roku dr Jolanta Nalewaj Nowak prowadzi praktykę z zakresu dietetyki. Promotorka racjonalnych diet. Jako dietetyk pracuje głównie z osobami z nadwagą, otyłością, chorobami żywieniowo-zależnymi metabolicznymi. Dr Jolanta Nalewaj Nowak jest autorką wielu artykułów w czasopismach branżowych oraz uczestniczką zagranicznych staży. Praktyki i staże odbyła w zagranicznych szpitalach HOPE Exchange Programme for Hospital Professional, w Szwecji i w szpitalu Lahn-Dill-Kliniken GmbH in Wetzlar w Niemczech. Od 2013 roku jest kierownikiem studiów podyplomowych w Uniwersytecie Humanistyczno-społecznym SWPS w Poznaniu na kierunku Psychodietetyka.

Jeżeli chcesz:

Prześledzić kompleksowe postępowanie dietetyczne zastosowane wobec rzeczywistych pacjentów

Wejść do gabinetu najlepszych dietetyków w Polsce i zobaczyć, jak nasi specjaliści zdradzają tajniki i metody swojej pracy

Mieć możliwość porównania różnych kuracji dietetycznych stosowanych w leczeniu tego samego schorzenia oraz oceny, która z nich jest bardziej efektywna i może przynieść więcej korzyści pacjentowi


Weź udział w jedynym na polskim rynku zaawansowanym kursie multimedialnym dla dietetyków, podczas którego eksperci w trakcie unikalnych sesji z gabinetu dietetycznego przedstawią najtrudniejsze i najciekawsze przypadki kliniczne.


Tylko u nas!

Dzięki zaawansowanej formie kursu od A do Z prześledzisz tok rozumowania specjalisty i jego pięć kroków do sukcesu w pracy z pacjentem. Każda sesja ekspercka to unikalna pięciostopniowa formuła, dzięki której dokonasz oceny decyzji podjętych przez dietetyka oraz porównasz 2 alternatywne terapie leczenia i osiągnięte efekty!

 

W ramach kursu otrzymasz

Wysokiej jakości filmy obrazujące sposób myślenia specjalisty i opis postępowania dietetycznego w najtrudniejszych jednostkach chorobowych XXI wieku: chorobach cywilizacyjnych i autoimmunologicznych. Krok po kroku prześledzisz całą kurację dietetyczną: od momentu zgłoszenia się pacjenta do gabinetu aż do złagodzenia objawów choroby.

W trakcie każdej sesji eksperckiej autorzy szczegółowo omawiają wyniki badań diagnostycznych swoich pacjentów. Dzięki temu otrzymujesz możliwość porównywania dobrych i złych wyników badań. Każdy przypadek analizowany jest przez ekspertów kompleksowo, a Ty możesz ocenić efekty leczenia tego samego schorzenia dwoma metodami.

Do tej pory uczyłeś się zaleceń, teraz zobaczysz, jak teoria rzeczywiście funkcjonuje w praktyce. Każdy film opatrzony jest fachowym komentarzem autora w formie prezentacji, a Ty otrzymujesz możliwość konsultacji swoich wątpliwości z ekspertem do tygodnia po publikacji każdej sesji.

Aby przyswojenie praktycznej wiedzy było jeszcze bardziej skuteczne otrzymasz podsumowującą cały kurs lekcję multimedialną. Zawiera ona gotowe do wykorzystania od ręki checklisty i schematy postępowania w skomplikowanych jednostkach chorobowych. Algorytmy dietetyczne pozwolą Ci na łatwe wdrożenie najskuteczniej ścieżki postępowania z pacjentem w gabinecie.



Szczegółowy program kursu

I
Sesja szkoleniowa 1.
Case studies – choroby nowotworowe
Data udostępnienia sesji: 20.01.2017
Praca dietetyka z pacjentem onkologicznym jest wyjątkowo trudna – w trakcie chemio- czy radioterapii większość pacjentów traci apetyt, miewa nudności lub wymioty. Niezwykle ważne jest, aby odpowiednio odżywić organizm i pomóc pacjentowi w walce z chorobą. Nasi specjaliści na przykładach różnych pacjentów onkologicznych omówią, jakie praktyki dietetyczne warto wykorzystywać.
  1. Przypadek 1.
    63-letnia pacjentka po usunięciu żołądka z powodu choroby nowotworowej. Plan żywieniowy odzwierciedlał założenia diety dla pacjenta po gastrektomii oraz żywienie w okresie przygotowującym do kolejnej chemioterapii. Celem terapii dietetycznej była poprawa stanu odżywienia pacjentki, przyrost beztłuszczowej masy ciała i wyregulowanie parametrów metabolicznych.
    Ekspert:
    dr Angelika Kargulewicz
  2. Przypadek 2.
    Pacjentka z nowotworem piersi, która do dietetyka udała się zaraz po postawieniu diagnozy. Celem terapii dietetycznej było przygotowanie jej organizmu do operacji. Wykonano dodatkowe badania, zalecono suplementację oraz ustalono plan żywieniowy. Terapia dietetyczna następnie kontynuowana po operacji mastektomii w celu odżywienia organizmu oraz profilaktyki nowotworowej.
    Ekspert:
    dr Jolanta Nalewaj-Nowak
II
Sesja szkoleniowa 2.
Case studies - choroby tarczycy
Data udostępnienia sesji: 17.03.2017
Nasi specjaliści na przykładzie różnych pacjentów oraz odmiennych terapii dietetycznych pokażą, jak prowadzić terapię w przypadku występowania objawów zaburzeń funkcji tarczycy. Obecnie coraz częściej w gabinetach dietetycznych spotykamy pacjentów z chorobą Hashimoto, która niejednokrotnie współwystępuje z innymi schorzeniami.
  1. Przypadek 1.
    28-letnia pacjentka ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto, celiakią oraz podejrzeniem reumatoidalnego zapalenia stawów w wywiadzie. Celem dietoterapii oraz konsultacji żywieniowych jest eliminacja nietolerowanych składników pokarmowych w oparciu o wyniki testu FoodScan; poprawa: funkcji układu odpornościowego i trawiennego, parametrów biochemicznych, kondycji włosów, skóry i paznokci oraz samopoczucia pacjentki; uszczelnienie bariery jelitowej, wdrożenie celowanej probiotykoterapii w oparciu o wyniki testu Mikroflorascan. Wypracowanie technik radzenia sobie ze stresem, optymalizacja snu i aktywności fizycznej oraz przede wszystkim - diagnostyka nakładających się chorób autoimmunizacyjnych.
    Ekspert:
    Monika Gackowska
  2. Przypadek 2.
    Pacjentka z chorobą Hashimoto i reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz niedowagą. Celem terapii było uzyskanie należnej masy ciała i remisji schorzeń autoimmunizacyjnych oraz poprawa ogólnego stanu zdrowia pacjentki. Pacjentka z obciążeniem autoimmunologicznym w rodzinie.
    Ekspert:
    Dominika Gier
III
Sesja szkoleniowa 3.
Case studies - Alergie i nietolerancje pokarmowe
Data udostępnienia sesji: 19.05.2017
Alergie i nietolerancje pokarmowe to problem pojawiający się na całym świecie, związany z szybkim tempem życia, zanieczyszczeniem środowiska oraz wysokim stopniem przetworzenia spożywanej żywności. W gabinecie dietetyka coraz częściej spotykamy pacjentów z alergiami IgG oraz IgA – pokażemy, jak ich terapie prowadzą nasi specjaliści.
  1. Przypadek 1.
    44-letni mężczyzna po epizodzie ostrego zapalenia trzustki ze stwierdzonymi alergiami IgG i IgA zależnymi. Celem terapii było wprowadzenie u pacjenta diety eliminacyjno-rotacyjnej, bezglutenowej, bez kazeiny i białka jaja kurzego.
    Ekspert:
    dr Angelika Kargulewicz
  2. Przypadek 2.
    29-letni pacjent o wzroście 180cm i wadze 84,2kg. Stwierdzono u niego alergie na jaja, ryby, orzechy oraz pszenicę. Po spożyciu niedozwolonych pokarmów pojawiały się bardzo silne reakcje alergiczne prowadzące aż do omdleń. Objawy towarzyszące to bóle głowy, migreny, zgaga oraz wzdęcia.
    Ekspert:
    Paulina Ihnatowicz i Emilia Ptak-Kasica
IV
Sesja szkoleniowa 4.
Case studies - Cukrzyca typu II i zaburzenia metaboliczne
Data udostępnienia sesji: 21.07.2017
Zaburzenia metaboliczne, a więc zbiór takich czynników, jak otyłość, insulinooporność lub cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom HDL, które zwiększają zagrożenie chorobą wieńcową serca i cukrzycą, to prawdziwa bomba z opóźnionym zapłonem. Pacjenci otyli w gabinecie dietetyka niezwykle często borykają się z wymienionymi powyżej schorzeniami. Na przykładach przypadków klinicznych eksperci pokażą, jak prowadzić ich dietę.
  1. Przypadek 1.
    38-letni pacjent z cukrzycą typu II, dną moczanową i nadciśnieniem tętniczym. Celem dietoterapii oraz konsultacji żywieniowych jest prawidłowe zarządzenie glikemią pacjenta przy jednoczesnym wdrożeniu diety regulującej: glikemię, stężenie kwasu moczowego oraz ciśnienie krwi. Ponadto optymalizacja składu ciała, redukcja masy ciała o 10 kg; kontrolna paramentów biochemicznych pacjenta w trakcie wdrażania i realizacji zmian żywieniowych; dobór aktywności fizycznej dopasowanej do uwarunkowań zdrowotnych pacjenta.
    Ekspert:
    Monika Gackowska
  2. Przypadek 2.
    Pacjentka po menopauzie, z otyłością brzuszną, cukrzycą typu II oraz zaburzeniami metabolicznymi. Stosująca insulinoterapię. Celem terapii dietetycznej było uzyskanie należnej masy ciała poprzez redukcję tkanki tłuszczowej (w tym tkanki trzewnej) oraz wyrównanie zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
    Ekspert:
    Dominika Gier
V
Sesja szkoleniowa 5.
Case studies – nieswoiste zapalenie jelit
Data udostępnienia sesji: 22.09.2017
Przewlekłe choroby zapalne przewodu pokarmowego jako nieuleczalne jednostki chorobowe o nieznanej przyczynie są chorobami, które w XXI wieku występują coraz częściej w krajach o wysokim rozwoju cywilizacyjnym. Na przykładzie różnych pacjentów pokażemy terapie dietetyczne stosowane w gabinetach dietetycznych.
  1. Przypadek 1.
    25-letnia pacjentka z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Celem terapii było wydłużenie czasu trwania remisji, a także optymalizacja składu ciała (obniżenie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie). Pacjentka ze współistniejącym zespołem złego wchłaniania i nietolerancją laktozy.
    Ekspert:
    dr Angelika Kargulewicz
  2. Przypadek 2.
    25-letni pacjent z wykrytym w 2005 roku wrzodziejącym zapaleniem jelita. Prawdopodobną przyczyną choroby były zażywane w młodości sterydy. Prowadzona terapia dietetyczna miała na celu zwiększenie masy mięśniowej. W wyniku wykonanej gastroskopii wykryto żółć w żołądku i stwierdzono stan zapalny żołądka oraz jelit, a także obrzęk śluzówki. Towarzyszące chorobie objawy to częste luźne stolce oraz gazy.
    Ekspert:
    Paulina Ihnatowicz i Emilia Ptak-Kusica
VI
Sesja szkoleniowa 6.
Lekcja multimedialna
Data udostępnienia sesji: 17.11 2017
Multimedialny zestaw materiałów opracowany przez naszych ekspertów to rozbudowana narzędziownia ułatwiająca codzienną pracę dietetyczną, a jednocześnie angażująca pacjenta w proces zmiany sposobu odżywiania i stylu życia. Otrzymasz gotowe checklisty, schematy oraz diagramy postępowań, które pomogą Ci uświadomić pacjenta i utrzymać proces zmiany.

Dlaczego nasz kurs jest wyjątkowy?

  • Wyłącznie praktyka!
    Zyskasz praktyczne umiejętności biorąc udział w każdej z indywidualnych sesji eksperckich, na których dogłębnie prześledzisz wzorcowe postępowanie dietetyczne stosowane w przypadku pacjentów wymagających niezwykle indywidualnego planu żywieniowego. Szczegółowo omawiamy mechanizmy działania specjalisty, jego sposób rozumowania i drogę, którą przeszedł, aby ułożyć najbardziej optymalne zalecenia względem zmiany sposobu odżywiania.
  • Rzeczywiste studia przypadków i gotowe schematy postępowania
    Nasi eksperci nie skupiają się na zbędnej teorii i teoretycznych wytycznych. Pokazujemy Ci rzeczywiste schorzenia u rzeczywistych pacjentów oraz dajemy narzędzia do codziennej pracy: praktyczne checklisty, schematy i ścieżki postępowań.
  • Ucz się od najlepszych
    Wszyscy wiemy, że ułożenie najlepszego planu żywieniowego dla pacjenta klinicznego nie jest proste, bo bardzo często wiąże się z licznymi modyfikacjami i zmianami diety. Pokażemy, jak robią to jedni z najlepszych dietetyków klinicznych w Polsce: Monika Gackowska, Dominika Gier, dr Angelika Kargulewicz, Emilia Ptak-Kasica, Paulina Ihnatowicz, dr Jolanta Nalewaj-Nowak.
  • Egzamin
    Dbamy, aby nasz kurs miał jak najwyższą wartość dla Ciebie i Twoich pacjentów, dlatego cały cykl kończy się egzaminem w formie online.
  • Wygodne narzędzie i interaktywność
    Aby ułatwić Ci korzystanie z filmów edukacyjnych, otrzymasz od nas dostęp do dedykowanego portalu wraz z indywidualnym panelem klienta. Dzięki temu wszystkie publikowane sesje z gabinetu dietetycznego znajdziesz w jednym miejscu i będziesz mieć do nich nieograniczony w czasie dostęp. Poprzez ten panel do tygodnia po publikacji kolejnego filmu będziesz miał szansę zadać pytanie naszemu ekspertowi w związku z przedstawionym przez niego przypadkiem klinicznym i zastosowaną wobec pacjenta terapią.


TERMIN KURSU:

Kurs trwa 20.01.2017 - 17.11.2017 r.

Sesje szkoleniowe zostaną udostępnione w następujących terminach:

  • 20.01.2017 r. Choroby nowotworowe
  • 17.03.2017 r. Choroby tarczycy
  • 19.05.2017 r. Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • 21.07.2017 r. Cukrzyca typu II i zaburzenia metaboliczne
  • 22.09.2017 r. Nieswoiste zapalenie jelit
  • 17.11 2017 r. Zestaw multimedialny

Koszt uczestnictwa w kursie

Koszt uczestnictwa 1 osoby w kursie wynosi 299 zł brutto za sesję szkoleniową (łącznie 1794 zł brutto za roczny kurs obejmujący 6 sesji).




Cena obejmuje:

  • 5 sesji szkoleniowych online
  • 1 sesja w formie lekcji multimedialnej
  • Egzamin
  • Certyfikat
  • Opiekę ekspertów przez cały okres trwania kursu




KONTAKT

Z ORGANIZATOREM

FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. ul. Polska 13, 60-595 Poznań KRS nr 0000037307, Wydział VIII KRS Poznań, NIP 781-15-51-223 REGON 631046924 Kapitał zakładowy 300 000 zł

Event Manager: Alicja Wierzbicka
alicja.wierzbicka@forum-media.pl
tel. 61 66 55 881


Product Manager: Sylwia Smyl
sylwia.smyl@forum-media.pl
tel. 61 66 55 714